+381 (0) 65 206 40 29 Gvozdićeva 40, Beograd pon-pet:13-20h
Alergija i sinusi

Alergija i sinusi

Ordinacija posvećena osobama s rinološkim problemima.

Polipoza nosa

Polipoza nosa

Polipi nosa i sinusa su bezbolni izraštaji mekane konzistencije nastali kao posledica zapaljenskog procesa sluznice nosne šupljine i paranazalnih sinusa. Polipi uglavnom nisu opasni, mada mogu napraviti veoma neprijatne simptome i ostvaruju značajan negativan uticaj na kvalitet života pacijenata.

Simptomi nosno-sinusne polipoze su:

 • Zapušenost nosa
 • Učestalo curenje sekreta iz nosa ili slivanje niz ždrelo
 • Smanjen ili potpuno izgubljen osećaj mirisa (često praćen i poremećajem čula ukusa)
 • Osećaj pritiska u projekciji paranazalnih sinusa
 • Glavobolje
 • Smanjene preformanse na poslu, sportu ili svakodnevnim aktivnostima
 • Povremen otok ili crvenilo u regiji obraza, kapaka ili u okolini oka
 • Nazalni govor
 • Hrkanje

Lečenje

Polipi nosa i sinusa su progresivno oboljenje, što znači da napreduju uzrokujući sve teže simptome. Međutim, moguće je i da dođe do regresije promena upotrebom odgovarajuće medikamentozne terapije, te je prva linija lečenja upravo farmakološki tretman. Okosnicu u lečenju polipoze nosa i sinusa čine intranazalni koritkosteroidni lekovi (u vidu spreja), dok u naprednim slučajevima mogu se koristiti i oralni kortikosteroidi. Ipak, hirurško lečenje polipoze nosa i sinusa pokazuje najveću efikasnost. Izvodi se endoskopskom metodom i naziva se FESS (engl. Functional Endoscopic Sinus Surgery).

FESS je indikovan u slučajevima neuspeha medikamentoznog lečenja polipa, kao i kod naprednih formi polipoze, kada nema svrhe ni započeti medikamentozno lečenje. Upotrebom optičkih endoskopa i posebnog instrumentarijuma, cilj specijalno obučenog ORL hirurga je da uspostavi široku komunikaciju između nosne šupljine i zahvaćenih sinusa, kao i da ukloni čitav polipoidni sadržaj iz nosne šupljine i sinusa, pritom čuvajući zdravu sluznicu što je više moguće. Pacijent vrlo brzo oseća benefite hirurškog lečenja gubitkom ili znatnom regresijom simptomatologije i skokom kvaliteta svog zdravstvenog stanja i života. Operacija se izvodi u opštoj endotrahealnoj anesteziji, a sama dužini zavisi od opsežnosti nosno-sinusne polipoze. Tamponi su obično prisutni u nosu oko 24 sata, a nakon detamponade pacijent se otpušta na kućno lečenje. Kompetan oporavak se očekuje za 2-3 nedelje.

Ovde treba napomenuti da se nosno-sinusna polipoza često javlja kod pacijenata sa alergijskim rinitisom i u visokom procentu je udržena sa astmom. Dobra kontrola alergijskog rinitisa i polipoze je preduslov za dobru kontrolu simptoma astme. Zbog toga kod pacijenata koji lekovima ne mogu efikasno da suzbiju simptome astme, a imaju polipozu nosa postoji apsolutna indikacija za FESS. Međutim, operativnim lečenjema, kao i medikamentoznom terapijom ne može se sprečiti alergijska osnova oboljenja, pa su nažalost recidivi polipa izgledni, naročito kod pacijenata sa alergijama.

Naš savet pacijentima

Pacijenti koji imaju gore navedene simptome i kod kojih postoji sumnja na polipe nosa i sinusa neizostavno treba da posete ORL specijalistu. Osim kliničkog pregleda, da bi se pouzdano utvrdila dijagnoza i procenila proširenost polipoze potrebno je uraditi endoskopski pregled nosne šupljine, kao i kompjuterizovanu tomografiju paranazalnih sinusa (CT PNS) u tri ravni. Obzirom na visoku udruženost polipa nosa i sinusa sa alergijskim rinitisom, poželjna je i alergološka obrada pacijenta, naročito ako pacijent boluje od astme (kožno prik testiranje na standardne inhalatorne alergene). Tek nakon kompletne evaluacije, moguće je odrediti pravac lečenja, tj. da li je potrebno započeti medikamentozno lečenje ili planirati hirurško lečenje – FESS.

Osim nosno-sinusne polipoze, postoje i druge indikacije za FESS:

 • Pri ugradnji dentalnih implanata potrebna je oralna hirurša intervencija kojom se povećava visina kosti gornje vilice i naziva se Sinus lift. U slučaju postojanja cisti u maksilarnom sinusu na čijem dnu će se intervenisati, pre ugradnje impanta potrebno je ukloniti ciste, tj. uraditi FESS.
 • Hronični sinuzitis
 • Postojanje gljivični lopti u sinusima (fungus ball ili mycetoma)
 • Pri endoskopksoj septoplastici (operacija korekcije devirane nosne pregrade)
 • Pri endoskopskoj konhoplastici (operacija smanjenja voluminoznih nosnih školjki)
 • Biopsija i operativno lečenje promene u nosu, sinusima ili epifarinksu
 • Orbitalne komplikacije sinuzitisa (prodor zapaljenskog sadržaja iz sinusa u očnu duplju)